طرز تهیه آش دندونی با گوشت و قلم برای 40 نفر
به گزارش وبلاگ علیکایی، آش دندونی نوعی آش است که به نشانه شادی و خوشحالی از رشد اولین دندان کودک طبخ می شود و بیشتر جنبه سنتی دارد. در تهیه این آش که بهانه ای برای دورهمی است از انواع حبوبات استفاده می شود. در این مقاله با طرز تهیه آش دندونی با گوشت و قلم آشنا خواهید شد.
خبرنگاران | سرویس آشپزی - آش یکی از غذا های پرطرفدار در بین ایرانیان است که معمولا برای دورهمی ها تهیه می گردد. آش معمولا به عنوان عصرانه و یا پیش غذا سرو می گردد و به علت وجود حبوبات در آن دارای ارزش غذایی بالایی است. انواع آش در شهر های مختلف و به سبک های متفاوت طبخ می گردد که از جمله آن ها می توان به آش سبزی، آش جو پرک، آش ترش، آش رشته اشاره کرد.
آش دندونی یکی از آش های سنتی است که به نشانه شادی از رشد اولین دندان کودک تهیه می گردد. این آش خوشمزه را همسایه ها و فامیل می خورند و در قبال آن به منزله آرزوی صحت و سلامتی به نوزاد هدیه می دهند. در تهیه این آش از انواع حبوبات و گندم استفاده می گردد و از آنجا که پختن گندم زمان بر است، از آن دسته آش هایی است که باید وقت زیادی برای طبخ آن اختصاص داد. آش دندونی را به دو روش می توان تهیه کرد در یک روش از انواع حبوبات و آب قلم، و در روش دیگر از گوشت استفاده می گردد. اگر شما نیز مایلید با طرز تهیه آش دندونی با گوشت و قلم برای 40 نفر آشنا شوید با ما همراه باشید.
1. آش دندونی با گوشت برای 40 نفر
مواد لازم | |
گندم | 5 کیلوگرم |
نخود | 3 کیلوگرم |
کشمش | 1.5 کیلوگرم |
گردوی خرد شده | 1.5 کیلوگرم |
پیاز | 4 کیلوگرم + 4 عدد |
گوشت چرخ کرده | 2 کیلوگرم |
نمک، زردچوبه و فلفل | به میزان لازم |
روغن | به میزان لازم |
طرز تهیه آش دندونی با گوشت برای 40 نفر
- 4 کیلوگرم پیاز را پوست گرفته، خلالی ریز خرد کرده و سرخ کنید تا طلایی گردد.
- نخود را از روز قبل خیس کرده و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته گردد.
- نخود را بپزید و در اواخر پخت آن کمی نمک و زردچوبه به آن اضافه کنید تا خوشرنگ گردد.
- گندم را از روز قبل خیس کنید تا کمی نرم گردد.
- در یک قابلمه بزرگ کمی روغن ریخته و یک چهارم پیاز داغ به همراه کمی نمک و زردچوبه به آن اضافه کنید؛ کمی که تفت خورد، 5 برابر حجم گندم به آن آب جوش اضافه کرده و گندم را در آن بریزید.
- حرارت را ملایم کرده و اجازه دهید تا گندم خوب بپزد.
- چهار عدد پیاز نسبتا بزرگ را رنده کرده و به همراه نمک، زردچوبه و فلفل به گوشت چرخ کرده اضافه کنید، سپس خوب باهم ورز دهید تا مواد کاملا مخلوط و یکدست شوند.
- مایه گوشت را با کف دست به صورت کره های کوچک درآورده، در یک ماهیتابه کمی روغن ریخته و کوفته ریزه ها را به آن اضافه کنید و کمی تفت دهید.
- وقتی گندم پخت، نخود پخته و کوفته ریزه های تفت داده شده را به آن اضافه کرده و نمک و فلفل آش را تنظیم کنید.
- کشمش را تمیز بشویید و 15 دقیقه در آب خیس کنید.
- سپس آن را صاف کرده و با مقداری از پیاز داغ در یک ماهیتابه کمی تفت دهید.
- 15 الی 30 دقیقه فرصت دهید تا آش کاملا جا بیفتد، سپس آن را در ظرف کشیده و با پیاز داغ، گردوی خرد شده و کشمش تفت داده شده تزیین کنید.
2. آش دندونی با قلم برای 40 نفر
مواد لازم | |
نخود | 2 کیلوگرم |
لوبیا چیتی | 1.5 کیلوگرم |
لوبیا قرمز | 1.5 کیلوگرم |
لوبیا سفید | 1.5 کیلوگرم |
عدس | 2 کیلوگرم |
گندم پوست کنده | 4 کیلوگرم |
قلم گوساله | 2 عدد |
نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و قرمز | به میزان لازم |
پیاز | 4 کیلوگرم |
نعنا داغ و کشک | به میزان لازم |
طرز تهیه آش دندونی با قلم برای 40 نفر
- حبوبات را از 24 ساعت قبل خیس کنید تا کمی نرم شوند و نفخ آن ها گرفته گردد.
- گندم را از شب قبل خیس کنید تا نرم گردد.
- قلم گوساله را با پیاز و کمی زردچوبه بپزید و 4-3 ساعت فرصت دهید تا عصاره آن کاملا خارج گردد.
- پیازها را خرد کرده و سرخ کنید.
- مقداری از پیاز داغ را در یک قابلمه بزرگ ریخته و با کمی زردچوبه تفت دهید، سپس به آن آب اضافه کرده، گندم و حبوبات خیس خورده (به جز عدس) را در قابلمه بریزید و فرصت دهید با حرارت ملایم خوب بپزند.
- یک ساعت آخر پخت، عدس را به همراه آب قلم به قابلمه اضافه کنید.
- بعد از اینکه گندم و حبوبات پخته شدند، نیمی از پیاز داغ، نمک و فلفل را به آن اضافه کرده و اجازه دهید آش به مدت 45 دقیقه دیگر بپزد و کاملا جابیفتد و لعاب دار گردد.
- آش را در ظرف مناسب بکشید و با کشک و پیاز داغ و نعنا داغ تزیین کنید.
نکات مهم و اصولی در تهیه آش دندونی ایده آل
- در تهیه این آش می توانید از آب گوشت به جای آب قلم استفاده کنید.
- این آش به دلیل داشتن گندم زود ته می گیرد، بنابراین هنگام پختن باید مرتب آن را هم بزنید تا ته نگیرد.
- برای تزئین آش دندونی می توان از نعنا داغ هم استفاده کرد.