آشنایی با انواع، علل و عوارض برنزه شدن در تابستان

به گزارش وبلاگ علیکایی، روزگاری فقط با آغاز فصل تابستان عده ای به این فکر می افتادند تا رنگ پوست شان را تغییر دهند و به اصطلاح برنزه شوند. این تغییر رنگ نوعی کلاس محسوب می شد و با کلاس ها برای حفظ کلاس شان حاضر بودند هر کاری بکنند. اما به تدریج و با گذراندن زمان این تغییر رنگ در پوست به صورت دائمی عایدی و بسیاری از خانم ها که احساس می کردند این رنگ نمای زیباتری به آنها می بخشد، در تمام فصول سال خود را برنزه نمودند. بدون توجه به تمام عوارض خطرناکی که برای سلامتی شان در پی خواهد داشت.

آشنایی با انواع، علل و عوارض برنزه شدن در تابستان

آشنایی با انواع، علل و عوارض برنزه شدن در تابستان

روزگاری فقط با آغاز فصل تابستان عده ای به این فکر می افتادند تا رنگ پوست شان را تغییر دهند و به اصطلاح برنزه شوند. این تغییر رنگ نوعی کلاس محسوب می شد و با کلاس ها برای حفظ کلاس شان حاضر بودند هر کاری بنمایند. اما به تدریج و با گذراندن زمان این تغییر رنگ در پوست به صورت دائمی عایدی و بسیاری از خانم ها که احساس می کردند این رنگ نمای زیباتری به آنها می بخشد، در تمام فصول سال خود را برنزه نمودند. بدون توجه به تمام عوارض خطرناکی که برای سلامتی شان در پی خواهد داشت.

در واقع برنزه شدن در برابر آفتاب، یک واکنش طبیعی از طرف بدن است که با تحریک اشعه ماوراء بنفش نور خورشید آغاز می گردد. برنزه شدن، سپر دفاعی بدن برای حفاظت از سلول هایی است که ممکن است در اثر این اشعه از بین بفرایند، پیر بشوند و یا حتی در جهت تبدیل شدن به یک سلول بدخیم قرار بگیرند. تیره شدن پوست در اثر نور آفتاب به خاطر افزایش رنگ دانه هایی به نام ملانین است که از سلول های ملانوسیت پوست ترشح می شوند. این ملانوسیت ها تقریباً هم خانواده ی گلبول های سفید خون هستند و کاری مشابه گلبول های سفید انجام می دهند، یعنی دفاع کردن. با این تفاوت که محدوده ی آن ها سطح پوست است. ملانین ها و ملانوسیت ها را می توان به صورت تجمع یافته در یک نقطه پوست دید. این نقطه همان چیزی است که ما آن را به نام خال می شناسیم. به طور کلی می توان گفت یکی از اهداف اصلی این سلول ها، جلوگیری از مواجهه بیش از اندازه بدن با اشعه های آفتاب است. پوست به اسم بزرگ ترین عضو بدن، اولین سپر دفاعی بدن در برابر آلودگی های آب و هوای اطراف محسوب می گردد. لایه های مختلف پوست، کارنمودهای متفاوتی دارند، اما اولین لایه همان است که سلول های ملانوسیت در آن قرار گرفته است. تعداد این سلول ها در بدن تمام انسان ها تقریباً به یک اندازه است (حدود 5 میلیون) و فقط اندازه ترشح رنگ دانه های آن ها است که باعث تفاوت رنگ پوست در نژادهای مختلف می گردد. مثلاً در بدن سیاه پوست ها، ملانوسیت ها ملانین بیشتری ترشح می نمایند و تیرگی پوست آن ها به همین علت است. بیشتر سیاه پوست ها در جاهایی زندگی می نمایند که به خاطر موقعیت جغرافیایی (نزدیک بودن به خط استوا)، آفتاب با شدت بیشتری می تابد.

سولاریوم

سولاریوم در لغت یعنی بالکن خورشید. سولاریوم در واقع، خانه ای شیشه ای است که انگار خورشید از همه جای آن می تابد. واقعیت این است که با رواج پدیده ی برنزه شدن، علاقه مندان به خورشید هم بیشتر شدند. دیگر در ساحل های سرتاسر جهان به جای کسانی که در آب شنا نمایند یا با موج ها بازی نمایند، می گردد کسانی را دید که حمام آفتاب می گیرند. کسانی هم که دسترسی به ساحل ندارند، سعی می نمایند از فضاهای باز و هر جایی که در معرض نور آفتاب باشد برای این منظور استفاده نمایند. همین مسائل، عده ای را به فکر انداخت تا وسیله ای ابداع نمایند که کار خورشید را بکند. اولین بار آقای فردریش وولف آمریکایی وسیله ای ساخت که اشعه ی فرابنفش فراوری می کرد و باعث برنزه شدن می شد؛ همان چیزی که بعدها مدل های پیشرفته ترش به نام سولاریوم معروف شد. سولاریوم در واقع یک محفظه کوچک است که در آن لامپ های فلورسنت خاص از طریق فسفر، اشعه فرابنفش را فراوری می نمایند. این محفظه در مدل های ایستاده و خوابیده قرار می گیرد و اکثراً به خاطر راحتی استفاده نمایندگان، مدل خوابیده آن، رواج بیشتری یافته است. مدت هر جلسه برنزه کردن در این سولاریوم ها حداکثر 20 دقیقه است؛ اما جلسات اول را باید در زمان های کوتاه تری انجام داد تا به تدریج پوست آمادگی برنزه شدن را پیدا کند؛ در غیر این صورت، آفتاب سوختگی به وجود می آید. پیشنهاد می گردد جلسات اول استفاده از سولاریوم، جلسات کوتاه 3 تا 5 دقیقه ای باشند و ظرف 4 هفته به تدریج به جلسات 20 دقیقه ای برسند تا برنزه شدن با کیفیت بهتری اتفاق بیفتد. مکانیسم برنزه شدن در سولاریوم و جلوی نور آفتاب به یک صورت است و در هر دو مورد، افزایش ترشح ملانین اتفاق می افتد اما در سولاریوم، به خاطر زمان کوتاه و شدت بالای مواجهه، اشعه فرابنفش به لایه های عمقی پوست نمی رسد. به همین علت هم هست که رنگ برنزه در سولاریوم، کاهی تر از رنگ برنزه در آفتاب به نظر می رسد. به علت این که در سولاریوم فقط ملانوسیت های سطحی تر تحریک می شوند، نباید گول تغییر رنگ را خورد و قرار گرفتن زیر نور آفتاب برای افراد تیره هم باعث آفتاب سوختگی می گردد.

بین هر دو جلسه سولاریوم باید حداقل 48 ساعت فاصله باشد تا فرد در معرض اشعه زیاد قرار نگیرد و بعلاوه توصیه می گردد که فرد در یک روز، همزمان در سولاریوم و جلوی آفتاب قرار نگیرد؛ چون آفتاب سوختگی، ملانین های به وجود آمده را از بین می برد و عملاً کارآیی برنزه شدن را به خطر می اندازد. این مسأله، خلاف عقیده آن هایی است که فکر می نمایند حتماً برای برنزه شدن باید آفتاب سوختگی به وجود بیاید.

برنزه شدن با کپسول

با ماشینی شدن زندگی و سرعت گرفتن آن، در عصر پیغام های کوتاه و فست فود و قطارهای سریع السیر، برخی ها دیگر حتی حوصله دراز کشیدن 5 دقیقه ای را هم ندارند و دنبال روشی می گردند که سریع تر و راحت تر آن ها را به ظاهر دلخواه شان برساند. به همین دلیل، دوباره عده ای به فکر افتادند که از این آب گل آلود هم ماهی بگیرند. مدتی است که روزنامه ها و مجلات پر شده است از تبلیغ قرص ها، کپسول ها و کرم هایی که ادعا می نمایند ظرف مدت کوتاهی فرد را برنزه می نمایند. این ها تبلیغ موادی است که با مصرف آن ها ظاهری شبیه برنزه شدن در آفتاب به وجود می آید اما برنزه واقعی نیست و در واقع، همان چیزی است که با نام برنزه تقلبی یا کنسرو برنزه معروف شده است.

دردسرهای خوش قیافگی

شیوع سرطان پوست در استان کوییهملند استرالیا 74 درصد بیشتر از بقیه نقاط جهان است. این مسأله که توجه دانشمندان را به خود جلب نموده بود، باعث شد تا آن ها متوجه شوند علت این قضیه، نازک تر بودن لایه ازون در این ناحیه است و در آن جا اشعه ی فرابنفش بیشتری به زمین می رسد. نور آفتاب هم مثل هر چیز دیگری، زیاده از حدش ضرر دارد و این ماجرا هنگامی که پای وسایل مصنوعی به میان بیاید، جدی تر هم می گردد. وزارت بهداشت آمریکا سولاریوم ها را جزء فهرست وسایل سرطان زا قرار داده است؛ چون ثابت شده اشعه ی فرابنفش، غیر از آسیب هایی مانند پیرشدن سلول های پوست، ایجاد کک و مک و تضعیف سیستم ایمنی، می تواند با دخالت در چرخه DHA سلولی، باعث ایجاد سرطان گردد. ملانوما که یکی از بدترین سرطان های پوست است، در اثر این اشعه به وجود می آید. استفاده نکردن از عینک های ضد اشعه به هنگام سولاریوم هم می تواند باعث آسیب های جبران ناپذیری به چشم گردد. از همه عجیب تر این که گفته می گردد این سولاریوم ها می توانند اعتیاد آور باشند.

در خصوص قرص های برنزه و برنزه کردن های خوراکی هم تا دلتان بخواهد می گردد عارضه جانبی معرفی کرد. بی خطرترین آن ها همان ترکیبات DHA است که عوارضی مثل درماتیت تماسی (التهاب پوست) در پی دارد. عوارض مصرف تیروزین و هورمون ملانتون، مثل فوایدشان هنوز زیاد معین نشده است؛ اما کانتاگزانتین یا قرص برنزه آن قدر خطرناک بود که کشورهای مختلف، اعلامیه جمع آوری آن از بازار را پخش کردند. هپاتیت، مسائل بینایی، اسهال، استفراغ، حالت تهوع و خارش شدید از عوارض شایع این قرص است و مسائل ساده ای مثل نارنجی شدن پوست و بقیه ترشحات هم وجود دارد. این جا است که خیلی ها به خاطر ترس از سرطان پوست ناشی از سولاریوم سراغ این روش ها می فرایند. به هر حال به سراغ هر کدام از این ها که می روید، باید مراقب عوارض جانبی آن باشید و به نظر می رسد هنوز هیچ کدام نتوانسته اند به اندازه طبیعت، بی خطر و مفید باشند. برنزه شدن زیر آفتاب، هم خطرات کمتری دارد و هم رنگ بهتری؛ هرچند که متخصصان پوست پیشنهاد می نمایند که بهتر است از آن صرف نظر کنید.

شکلات های ایرانی

رنگ برنزه توجه بسیاری از ایرانیان را هم به خود جلب کرد و در خیلی از استخرهای خصوصی، سالن های بدن سازی، آرایشگاه ها و حتی خانه های شخصی، می توانیم دستگاه سولاریوم را ببینیم. برنزه شدن هنوز در ایران یک مد فصلی است و با این که سولاریوم ها در تمام طول سال فعال هستند، اما در تابستان ها مشتریان بیشتری دارند. در کنار این دستگاه ها، عده ای هستند که همچنان برنزه شدن طبیعی را ترجیح می دهند و در استخرهای روباز، همچنان می توان هواداران خورشید را دید که خودشان را زیر نور آن کباب می نمایند. زیاد خوابیدن زیر نور آفتاب باعث تعریق بیش از حد و از دست رفتن مایع بدن می گردد و به همین علت است که عده ای دچار افت فشار می شوند. سولاریوم البته این مسائل را ندارد، اما جلساتش گران تر است. خوشبختانه هنوز قرص های برنزه جای خود را در بازار ایران پیدا ننموده اند و فقط کرم های برنزه وجود دارند که آن هم به علت گران بودن هواداران چندانی ندارند اما حالا دیگر، تابلوهای سولاریوم را می گردد در هر خیابانی دید.

نگاهی به تاریخچه برنزه شدن

بئاتریس، یکی از شخصیت های نمایش در یکی از نمایشنامه های شکسپیر، گوشه ای نشسته است و گریه کنان می گوید: و به این علت که من آفتاب سوخته ام باید این گونه تنها در کناری بنشینم و برای خاطر شوهر اشک بریزم. در زمان شکسپیر و قبل از انقلاب صنعتی هنوز داشتن رنگ پوست روشن و حتی ظاهری رنگ پریده یک امتیاز محسوب می شد. پوست تیره مربوط به کارگرها و برده ها بود و پوست روشن، مختص به اشراف. به همین دلیل، آنها پوست خود را با ترکیبات سرب سفید می کردند تا رنگ پریده به نظر برسند. حتی گفته می گردد ملکه الیزابت اول، به خاطر مسمومیت با سرب مرده است. در اواسط قرن دهم حتی اوضاع بدتر بود. آن زمان آن ها برای این کار از ترکیبات آرسنیک استفاده می کردند که تجربه ای کشنده محسوب می شد. تا همین قرن 19 هم هنوز همین ماجرا در جریان بود و هنوز می شد در فیلم های کلاسیک خانم ها را دید که در کالسکه های سرپوشیده چتر همراه دارند و در برابر آفتاب نقاب زده اند. تا این که در اواخر سال های 1920، خانم کوکو شانل، یک طراح مد فرانسوی، موقع سفرش به شهر کن به طور اتفاقی زیر آفتاب برنزه شد. از همان موقع رنگ شکلاتی به رنگ مورد علاقه خانم ها تبدیل شد. سال 1948 الیزابت آران، دیگر رسماً روغن های برنزه را تبلیغ می کرد. سال 1978 اولین سالن های برنزه در آمریکا افتتاح شدند و تا سال 1985 که برنامه ای رسمی برای کنترل این سالن ها تدوین گردد، به صورت انفجاری در سراسر آمریکا و جهان رشد کردند. در سال 1993 بالغ بر 700 هزار مبتلای سرطان پوست فقط در آمریکا وجود داشت که عده زیادی از آن ها در اثر برنزه کردن به وجود آمده اند و این داستان همچنان ادامه دارد...

منبع: نشریه بانو، شماره 31.

منبع: راسخون
انتشار: 17 مهر 1400 بروزرسانی: 17 مهر 1400 گردآورنده: alikaee.ir شناسه مطلب: 1544

به "آشنایی با انواع، علل و عوارض برنزه شدن در تابستان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با انواع، علل و عوارض برنزه شدن در تابستان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید